<<<
 

Treningsdagbok. August.

Her skal eg prøve og notere ned litt av Arwen sin utvikling. Og korleis eg skal forme henne.

 

31.08.04
Morgon fugl; vi oppdaterer som oftast heimeside kl 6.00 om morgonen etter vi har lufta.

I går blei det ikkje noko spesielt vi trena på, vi trenar litt eigentlig, eller forming som eg vil kalle det kvar dag. Har begynt med å vente til ho sitter før vi går ut den døra som er ut i det fri, veg, bil, tur osv. (her brukar eg ikkje klikkar kunn at døra skal gå opp ved kontakt og ho sitt) Det er kunn den døra som eg brukar noko form får vanar på. Dei andre dørande får ho gjære som ho vil, gå først eller sist J

 

29.08.04
Trenar no ikkje så mykje med Arwen, ein del klikk blir det då. Eg vil ha fram ein del adferder, dekk og flat dekk, men det kjem eg ikkje til å sette ord på før om ei stund. Skal også klikke for stå, sitt opp, osv. Og då er det (meinar eg lurt å vente med ord for adferd ei stund) Arwen skal no lukkast og eg gjær det enklast for henne.
 
27.08.04
I dag er Arwen 16 veker, Onsdag var ho i veg og fekk siste vaksine, veten synast og at ho var i et passelig hold.. Det har blitt litt små treningsøktar kvar dag, det er sitt å bli vi har trenet litt på. Og sånne ting tar tid skal det bli bra, det lønar seg sjeldan og skunde seg på “bli” treninga.. Sidan vi (av og til) nyttar ein mini dymmi som slutt bellønning så blir, det litt andre moment som også blir trena eller oppservert. ( Eg har på eit tidlegare stadium bellønna for dette “plukke opp“, kva som helst, metall tre fugl, osv.) Og å blande dette inn i bli treninga vil nokon sikkert ha syns punkt på, men eg opplever det som ho har stor glede av å få apporter og bringe heim til meg og få godbit. Og eg vel å bruke den bellønninga som Arwen setter pris på. I tilegg blir minnet og trena, har ho gløymt at vi har slept ned ein dymmi, det har ingen betydaning, ho sitter villig på bli og ventar på klikk og godbit.... vi trener små økter15-20- sek. Klikk godbit osv. Og eg er helt nær henne og minner ho på at øvinga er ferdig, ja då ser eg om ho huskar dymmien, det gjær ho.

Morgon fugl er ho i vertifall står opp kl 5.30 ... Det har ingen betydaning om eg legg henne kl 10.00 eller 12.00 opp kl 5.30... skal ho, då er ho i vertifall tissartrengd og vil ut. J Så det må eg nokk berre finne meg i.

Grus spor blei det i dag, to spor eit som eg la sjølv og eit framandes sporleggar. Det som eg hadde lagt sjølv, blei det litt mask før ho kom seg i gang med. Når ho kom seg i gong gikk det fint, sporet hadde tre mat skåler ned gravne i grusen , godbit kokt egg og pølser. Mat skålane fungert fint vi fekk 0 søl med godbit, og det hindrar baksporing etter fleire godbitar. Det andre sporet var eg på bær tur.... holt Arwen får mykje igjen i lina, eg trudde ho var på villspor, men det var ho ikkje ho blei så frustrert at ho sette seg ned å bjeffa i sporet, av di ho ikkje fekk gå sporet sitt. Eg les ho får dårlig enno, ho går med lav nase, men går litt at og fram i sporet, veiver litt. Lese trening av Arwen når ho sporar er eg i gang med, og eg er ikkje heldt utlærd der enno.

Vi trena også litt sitt og bli, det var i omgivilsa som ho ikkje har vore i før, litt apportering av tre apportbukk, ho har  fått ein super innkomst full fart rett i hand med apportbukk, ho spring like fort heim som ho spring etter ein apportbukk.

 
24.08.04
I går var det hundetrening igjen. Arwen fekk leike seg med fleire kvalpar, tre golden kvalpar ein flatt kvalp, ein labrador, ein pomeranian og ein mix. Alle kvalpane er omtrent like gamle, litt tilfeldig at det er så mange Retrieveren. Vi er ein klubb får alle raser, men kjekt med masse reterivara, ja J .

Vi la også eit spor i går, det var eit grusspor, hanskar med godsaker på var det i sporet. Sporet inneheld ein slakk sving, vinden kom bakfrå. Arwen sporar svert bra på grus... Så det sporet var godt gjennomført, held no på å lære lese signala ho brukar når ho er på sporet.

Bli øvinga som vi skal trene på, eller orde “bli”. Vi trena litt i går, dette er sånne ting eg trenar små økter fleir gongar daglig. Kan og røpe at betalinga i bli øvinga, av og til er ein mini dymmi som ligg ca 1 m frå Arwen., den blir slept ned under treninga, og blir slutt bellønning. Dette krev oppmerksemd både frå meg og Arwen, det er samarbeid.

 
22.08.04
Denne veka skal vi starte innlæringa av bli, bli er ein høgst nødvendig øving får oss.. Det treng eg også no når eg skal trene jakt moment. Arwen skal sitte trykt å vente til eg gir ho beskjed om noko anna. Dette er også ein øving som treng tid, og det er viktig å gå varsamt fram.. Ho er no straks 16 veker og eg synast at det går ann å starte bli treninga no. Eg skal også trene på ein slik måte at ho får god betaling for å berre sitte rolig også. Bli lenge kjøm etter kvart, det er kunn korte intervall vi skal trene. Har fått forma inn at ho sitter rolig ved bruk av klikkar, no skal eg legge på orde “bli”.

Har også fått inn orde “sitt” og det fungerer svert bra, det er no å holde vedlike orde sitt. Musematte har vi lett opp får å trene litt tramp på musematta, kanskje eg skal bruke det til eit kvart kven veit.

 
21.08.04
Treninga vår er i rute; Spor trening, i går var det spor trening, og det var det dagen føre også. Har ikkje gått til innkjøp små mat skåler enno, men det skal eg. I går brukte eg nokre små lokk å legg godbitane på, men det blir for lett søl i graset og då får eg søk etter godbit, og det vil eg ikkje ha. Sporet som eg la og gikk i føredags var ikkje bra, eg hadde ho med på tur og tenkte eg skulle legge eit kort lett spor bere feste ho i eit tre og legge spor. Det går ikkje og det burde eg i grunne ha vist på førehand. For høgt tempo og høg nase blir resultatet av den syns påvirkning . Og det er det eg ikkje vil ha.

I går blei det tre spor, det første brukte eg spontan metoden på, dei to andre var helt normalt tråkk det eine var framandt og eit av mitt tråkk. Det første gikk svert fint... eg er fornøygd, vinden gikk litt rundt så eg trur vi blei litt lurt, mulig ho vitra maten i sporet. Det andre og var det med framande tråkk, det tok litt ekstra tid før ho.. start spore, men når ho kom i gang gikk det fint. Det tredje var på slått mark, det sporet kom vi ikkje skikkelig i gang med vi skulla ha brote.. siste 30 m gikk fint. Kva årsaka var at vi ikkje kom i gang er eg usikker på. Det blei for mykje med tre spor etter kvarandre kan være grunn nr 1. Og kvifor skulla eg ha brote... Jau, eg kort å godt tilførde for mykje hjelp. Skal hugse det til ei anna trening, ikkje nøl med å bryt.

Når det gjeld trening av jakt moment, er eg i ferd med å trene rett fram.... Kjedelig kanskje, men kasting av dymmi vil eg ikkje trene, (har no prøvet markerings evnene hennar, og dei er svert gode) søk skal eg trene, men ikkje så mykje enno. Eg skal ha ein god sporhund også, og eg vil prioritere og få fram lav nasebruk før ho får erfare at å søke med overvêr er mest effektivt..

 
18.08.04
Eg har ikkje noko hast verk med opplæringa av Arwen, kunna lært ho masse ved å hjelp fram adferd, men ho skal få by fram adferd og eg skal bellønna det eg vil ha.

Har trenet slik før og, men ikkje så konsekvent.....Eg  har i enkelte øvinga leda dei inn på sporet. Har tidlegare brukt klikkar for å fortelje at det den gjorde var kjempe bra og at det er slik det skal vere. Har brukt små lydar og kroppsspråk for å hjelpe fram den adferden eg ville ha, og så klikka når hunden har vore der eg ville ha den. No er det helt tørke på hjelp.... J Eg har fått ein mat gal kvalp, no brukar eg litt av dags rasjonen av tørrfôr til trening... Ser kva ho tilbyr av adferd får så å bellønna.

Orde “sitt” som vi held på å lære ser ut til å ha festa seg. Har bellønna 100%, men skal vurdere om det skal innførast variabel forsterkning smått om sen. Vi må ha progresjon i treninga sjølv om eg har god tid.

16.08.04
Eg la eit spor på grus til Arwen i dag, brukte spontan metoden som Britt Unni lærte meg. Brukte eit par skinn hanska med frolik plassert opp på, sporet var ca 25m. Eg er stolt ho gikk så flott, dykk skulla sett det... J Eg skal gå til innkjøp av nokre små stålskåler som eg skal bruke i sporet, det er får å unngå søl med godbitar, det kan utarte seg til søk etter godbitar, og det vil eg unngå.

Vi var også i dag på hundetrening, der trefte vi kvalpar på Arwen sin alder, og ho får leike seg litt være litt kvalp. Vi koplar og kvalpane slik dei må være rolige, det med ro trening er og viktig. Vi trener også ro, når vi står og ser på dei vaksne hundane trene.

Orde “sitt” som vi held på med, ser ut til å begynne feste seg... Vi må nokk trene på det ofte og på alle tenkelige plassar for å få genrelasert, men no reagerar ho ganske kjapt når eg seier sitt, 100% bellønning enno. Fri v/ fot er ein anna øving som vi held på å forme, her og brukar eg ingen hjelpar/ på virkning kunn klikk når Arwen er der eg vil ha ho, ved venstre kne og ser meg i augo.

 
15.08.04
I dag har vi vore i Ulsteinvik (hotell får å ete middag) min mamma hadde invitert på middag. Arwen var med og ho oppheld seg i bilen, det gikk fint ho vart lufta og fora. Det positive var at kvar gong eg kom får å lufte henne sov ho som ein stein.... Og det er slik eg vil ha ho, det å kunne slappe av 100% i bilen er godt. I går og i dag trena vi meir på "orde sitt" sitte kan ho, men no skal ho sitte av orde sitt. Det må trenast litt kvar dag på dette, for meg er det viktig å få ein rask sitt når eg seier ”sitt”. På Arwen skal eg brukar minst mulig hjelpe i innlæringa, ( skal prøve å ikkje gjære det) har ikkje brukt det i sitt. Ho skal tenke sjølv i mest mulig grad.

Vi har også hat fram dymmi i igjen, litt motivasjons leik i fom av jaktleik med dymmi måtte til får å auke lysta, til å plukke opp dymmi. Det har gjort underverk, no er kunn syne av ein dymmi nok. Og ho hoppar, sprett og er 100% klar. Og eg er tilbake til min innlærings teori (metode) med lite kast og masse søk.

Var i skogen  hadde tenkt på eit lite spor, men måtte returnere heim, der var fult med kumøk og saude skit, og då kan eg ikkje trene spor med Arwen, ho er altetandes og super hekta på.... mat heile tida, og innlæring av spor med delikatesse av det slaget .. går nok ikkje. Vi må trene på dette der vi slepp og gå i eit delikatessespor ja, fritt eller nesten fritt for husdyr.

 
13.08.04
Leik med dummi i går, eg leika på same måten som eg brukar med tennisball, kong osv. Dette var bra interessa for dymmien kom med ein gong, eg kasta dummien også.... Slik ho måtte bruke nasa får å finne den. Fullfart og søk , eg synast faktisk ho nytta vinden får å finne igjen dumien, slett ikkje verst. To kast det var alt så rett i kjellaren får å henge dummi på plass, avslutninga var i hand og bellønning i form av ein godbit var vel fortent...
 
12.08.04
Her er Arwen, ho ligg og søv og ho likar komfort. dess mjukare dess betre.
Nokk ein varm dag i går, dette blir sånn dagen etter dagbok.. :-)  I går trena eg på orde sitt det skal no lærast, (sitte kan ho) men no skal ho sitte når eg seier sitt. Og det er vi i ferd med å lære inn. Det blir kunn bellønning på sitt når eg seiar sitt, setter ho seg av seg sjølv er det ikkje noko bellønning å hente, altso orde sitt er det vi lærer.

Vi var og i går i veg for å bade, ho likar seg mest i vankanten og springe lett tulling rundt, legge på symjing har ho ikkje lyst til, men Anne Lene tar ho med ut i vannet og lar ho symjar fint inn igjen. Ho symjar svert fort og fint. I går kveld etter vi hadde vore i veg og bada leika vi litt med ein dummi, tenker prøve å tende henne på det. Ho har ikkje brydd seg noko særleg om dummia, og eg har ikkje gjort noko får å auke lysta på den heller.. Arwen vil nokk lære og symje ut vist, ho har nokk interesse av å få tak i ein dummi t.d. Vatne er så varmt no.... so muligheit til å lære og symje ut etter, eit eller anna bør nyttast.

 
10.08.04
I dag har vi trent spor.. to spor med to stopp med mat depo. Såkalla spontan spor i fjølge Britt Unni. Spor starta med oppspark i jordet, får så vri føtene i underlage får å skape masse fert. Sporar gjær Arwen så dette blir spennandes å sjå kor fort ho tar det. Eg vil ha rolig tempo så eg kjem til å vere nøye med det, og ikkje la Arwen få begynne å bestemme tempo. Skal neste gang eg trener spor, ta med to små fat til å legge godbitane på. Arwen  setter stor pris på mat, og då er mat det aller beste som kan finnast i sporet.

Passivitets trening blei det også, sidan ho har lett for å bjeffe når ho sitter å venter, er det viktig å trene venting også i bil. Det gjekk fint ho kopla veldi bra av, litt bjeff var der når eg var for langt frå bilen. Ho kopla så bra av, at ho fekk eit spor mindre enn eg hadde tenkt. Avkopling er ei svært viktig øving, tykkjer eg då.

09.08.04
 
Arwen og Zico, var i veg for å bade etter hundetrening i dag.

Lære og symje ?..

Symje kan dei, Zico legg seg til å med av på.. symjing ut, Arwen er meir skeptisk og vil ikkje symje ut, kunn inn igjen. 

 
I går var det ein svert varm dag, og varmen var noko intens. Når kvelden kom tok eg og Anne Lene med Arwen får bading, ho vassa men hadde ikkje noko planar om å legge av og symje. Anne Lene bar ho med ut i vatnet sette ho forsiktig ned og ho sumte som ein fisk til land, dette fekk ho prøve tre gongar. Symje teknikken var det ikkje noko å utsetje på, ho sømte fort og flott, ikkje noko plasking der nei. Varmen toler ho godt, ser slik ut..... ho har for vane å plukke med sko, no er vi seks stykkar som bor her i huset og det blir ein del sko å velje i. Når veret er slik som no står dører opp og det er god tid til å bere sko ut på plenen og til stova, så det er litt styr å finne igjen rette skoen når noko treng den. Sko er vist det aller beste ho finn her i vera, utan om mat då.. ho finn noko som smakar overalt kort sakt alt etandes, fugleskit, plommer, solbær osv..

Har no planar om å lære inn ein kommando får sitt.. tenkt eg skulle vente med kommando, men har no bestemt.. at eg skall lære inn ordet sitt. Ho sitter før mat, men eg brukar ikkje kommando det er automatiske handlingar som berre er der (lærd adferd).. Også augekontakt før eg seier versugod, dette er lærde handlingar, men utan bruk av kommando. Versugod er ein kommando eller eit “ord” som ho har lært.

 
07.08.04
Det har ikkje vore oppdatering i det siste, vi har vore ute å reist. Arwen har vore med . Miljøtrening og sosialisering er no det aller viktigaste i denne fasen. Måndag før vi reiste var vi ein tur innom veten og fekk vaksine.. Og eit lite oversyn, eg har synast at ho er liten og tyn, men veten sa ho var svert bra, kanskje litt tynn men elles bra, så det var no fint. Ho har fått møte ein “rasen frende “ Zico flatt gut,  som er berre fire dagar eldre og det var stas full leik. Han var no ein del større enn ho då, men Arwen er nokk raskast J

 

Vi har vore ein tur til Trøndelag å besøkt slekt, målet var til Sverige, men vi avbraut turen på grunn av varmen. Det er ikkje godt å kjøre bil i denne varmen som blei, så vi valte reise heim. Bil kjøring går svert bra med Arwen no, ho legg seg til å sove og søv rolig, så der er vi i boks fått rolig bil kjørings hund ”det var også målet”. ( no er det vente i bil) ho har litt for lett for å rope på flokken enno.

No har eg fått nokk av å stå opp mitt på natta og har tatt med buret henna til soverommet, ho får ligge der ei periode. Og ho søv betre helt til kl 7.00 vi får berre bruke litt tid på dette, men ho må flytte frå soverommet der er for varmt, vi har rom på loftet det er syd vendt og blir fort varmt, også om glasa er oppe.

01.08.04

Arwen i dag, Anne Lene har hatt på vanspreiar i varmen, og Arwen har nokk vore der.

Foto; Anne Lene.